trip

Παρουσίαση στο Διεθνές Συνέδριο «Η Αρχαία Ελλάδα και ο σύγχρονος κόσμος»

n

Mηχανισμός των Αντικυθήρων: Λειτουργούσε με τετραπλάσια περιοδικότητα και διπλάσια ακρίβεια από ό,τι θεωρούνταν μέχρι σήμερα.

Ο Κώστας Κοτσανάς, Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός και δημιουργός του Μουσείου Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, παρουσίασε στο Διεθνές Συνέδριο «Η Αρχαία Ελλάδα και ο σύγχρονος κόσμος» που πραγματοποιήθηκε στην Αρχαία Ολυμπία, στις 28-31 Αυγούστου 2016 από το Πανεπιστήμιο Πατρών, μια εργασία με τίτλο «Mηχανισμός των Αντικυθήρων: Μια νέα προσέγγιση απολεσθέντων οδοντωτών τροχών, κλιμάκων και ενδείξεων της οπίσθιας πλάκας που συνάδουν με το χρονολογικό και γεωγραφικό πλαίσιο της κατασκευής του».
Στην εργασία αυτή με βάση το ιστορικό πλαίσιο της εποχής κατασκευής του μηχανισμού με πληθώρα πηγών (από τις «ιστορίες» του Πολύβιου μέχρι το βιβλίο των Μακκαβαίων) ο Κ. Κοτσανάς, ερμήνευσε τους λόγους για τους οποίους στο επάνω μέρος της οπίσθιας πλάκας του μηχανισμού αναφέρονται μήνες και τοπικοί αθλητικοί αγώνες της Ηπείρου ενώ αντίθετα τα αστρονομικά του δεδομένα συνάδουν με το γεωγραφικό παράλληλο που περιλαμβάνει τη Ρόδο, τη Νότια Πελοπόννησο και τις Συρακούσσες.
Στη συνέχεια, αναγνώρισε τη Ρόδο ως την περιοχή προέλευσης του μηχανισμού και τον Ίππαρχο ως τον άμεσο εμπνευστή του.
Υπολόγισε το μήνα Πάναμο με την ιδιότητά του ως Διπάναμο, δηλαδή το μήνα πραγματοποίησης των Διπανάμιων Αλιείων, στους πέντε από τους επτά εμβόλιμους μήνες του κύκλου του Μέτωνος, που ήταν ένα 19 ετές περιοδικό ημερολόγιο. Υπολόγισε ακόμη την απαραίτητη διολίσθηση του μήνα Πάναμου στον κύκλο του Καλίππου, που αντιστοιχούσε σε τέσσερις κύκλους του Μέτωνος και διόρθωνε το ημερολόγιο κατά μία ημέρα. Επίσης, υποστήριξε ότι τα Αλιεία της Ρόδου είναι οι αταυτοποίητοι, μέχρι σήμερα, τετραετείς τοπικοί αγώνες στον κύκλο των στεφανιτών αθλητικών αγώνων του μηχανισμού.
Το σημαντικότερο όμως είναι ότι πρότεινε την εφαρμογή ενός κύκλου του Ιππάρχου με τη χρήση δύο επί πλέον οδοντωτών τροχών προκειμένου η λειτουργία του μηχανισμού να συνάδει με το επιστημονικό υπόβαθρο της εποχής της δημιουργίας του, δηλ. του 2ου αι. π.Χ. και την τότε διάρκεια του ηλιακού έτους, η οποία θεωρούνταν ίση με 365 ημέρες συν το 1/4 του ημερονυκτίου μείον το 1/300 αυτού.
Ο προτεινόμενος κύκλος του Ιππάρχου εκτελεί μια περιοδικότητα 304 ετών, που είναι τετραπλάσια από αυτήν του κύκλου του Καλίππου των 76 ετών ο οποίος παρουσίαζε ως τώρα τη μεγαλύτερη περιοδική κίνηση στον μηχανισμό (για τη μέτρηση του ηλιακού έτους). Επίσης, η ακρίβεια του κύκλου Ιππάρχου στη διάρκεια του έτους είναι διπλάσια από αυτήν του Καλίππου σε σχέση με την πραγματική.
Αναδεικνύεται έτσι το γεγονός ότι ο μηχανισμός των Αντικυθήρων υπολόγιζε το χρόνο με διπλάσια ακρίβεια από οποιοδήποτε άλλο όργανο μέχρι το 1582 μ.Χ. που καθιερώθηκε το σύγχρονο ημερολόγιό μας.

n
o
n
Μετάβαση στο περιεχόμενο